Theorievakken zoals taal, rekenen en Engels. Praktijkvakken zoals koken, hout, creatief, groen en metaal. En natuurlijk ook gym en ICT.

Ja, er zijn 1 pauze van 20 minuten in de ochtend en 1 van 25 minuten voor de lunch.

Elke schooldag start om 08.30uur en duurt tot 14.45uur. Iedere leerling heeft daarnaast 1 vrij moment op een ochtend of middag. Maar dat is bij iedereen anders.

Een klas bestaat meestal uit 20 leerlingen maximaal. Dat is je stamklas. Daar begin en eindig je altijd de dag en krijg je de meeste van je theorievakken. Maar je hebt in kleinere groepen les. Als de ene helft theorie heeft, gaat de andere helft naar een praktijkvak toe. Daarnaast heb je vanaf het derde leerjaar ook stage.

​Nee, je krijgt niet vaak huiswerk. Soms moet je thuis iets afmaken. Als je het wil, mag je natuurlijk wel thuis oefenen. Maar je hebt geen zware rugzak met boeken bij ons op school.

Daarnaast maak je soms toetsen om te zien wat je niveau is voor een vak en of je gegroeid bent.

Bij de praktijkvakken moet je natuurlijk wel leren voor je examen, zodat je een certificaat of diploma kan halen.

Je hebt 2 docenten in je stamklas die alle theorielessen geven. Daarnaast heb je voor de praktijkvakken verschillende docenten en ook voor gym. Het zullen er dus een stuk of 8 zijn.

Eén van de docenten die aan jou de theorie geeft, wordt je mentor. Met hem of haar bespreek je hoe het gaat op school. 3x per jaar voeren jullie, samen met je ouder(s)/ verzorger(s) een gesprek over jouw doelen en wat je graag wil leren.

Bij ons werkt iedere leerling op zijn of haar eigen niveau. Dat kan dus voor ieder vak anders zijn. Daarnaast is er op Arkelstein een speciale brugklas voor leerlingen die tussen praktijkonderwijs en VMBO-Basis inzitten. Zij krijgen alle theorielessen uit de boeken van VMBO-basis. Daarnaast hebben zij ook gewoon de praktijkvakken net als de rest. Als je voor de theorie hele goede cijfers haalt, kan je misschien de overstap naar het VMBO maken. ​ Ook zijn er leerlingen die in het 5e of 6e leerjaar les volgen op het ROC niveau 1. 

​We proberen dus echt aan te sluiten bij jou niveau!

Jazeker, als je klaar bent op Arkelstein krijg je een diploma. Daarnaast kan je voor de praktijkvakken die je volgt in de bovenbouw, certificaten en soms zelfs diploma’s halen. Die zijn heel waardevol als je gaat solliciteren voor een echte baan.

Sommige leerlingen hebben door hun stage al meteen een baan gevonden. Anderen gaan op zoek naar een baan die past bij hun behaalde certificaten. Maar er zijn ook leerlingen die verder gaan leren. Er zijn dus genoeg mogelijkheden.

Jazeker. Je kunt altijd bij je eigen mentor terecht (die ook de theorielessen geeft). Daarnaast zijn er nog een paar docenten die heel goed kunnen helpen en luisteren als je ergens mee zit. Dat zijn de zorgbegeleiders. Sommige leerlingen mogen ook even bij het EP (expertisepunt) hun verhaal vertellen en even een rustig plekje vinden. En zoals op iedere school zijn er ook vertrouwenspersonen bij wie je met al je vragen, zorgen of problemen terecht kan.

Ja! Daar doen wij elke dag heel hard ons best voor. Wij werken veel samen met Raster. Daar kan je na schooltijd leuke dingen mee gaan doen. Bijvoorbeeld zaalvoetbal of koken. Elke vrijdagmiddag hebben we VT. Dan kan je kiezen uit allerlei leuke activiteiten. Denk aan mountainbiken, schaatsen, zwemmen, gamen, nails & mode…. Er zijn ook disco-avonden en natuurlijk doen we ook iets gezelligs met Sinterklaas en Kerst. En dan vergeten we nog leuke dingen die in de klas gebeuren.

Ja, vanaf je 15e jaar kan je op stage. Samen met je stagebegeleider ga je op zoek naar een stageplek bij een bedrijf dat jou leuk lijkt. Dat kan een supermarkt zijn, of een drogist, een groenbedrijf of een autogarage.

Arkelstein heeft 3 fases. In fase 1 zit je in de brugklas. In fase 2 zit je in de 2e of 3e. Hier ga je een keuze maken uit de praktijkvakken. Wat wil ik leren, wat vind ik echt leuk. Soms ga je ook al stage lopen. In fase 3 zit je in het laatste deel van Arkelstein. Je gaat steeds meer stage lopen en kunt certificaten en diploma’s halen voor gekozen vakken. Sommige leerlingen gaan na het 5e leerjaar van school. Zij gaan dan werken of verder leren. Andere leerlingen gaan na het 6e leerjaar van school. Dat is in principe ook het laatste leerjaar. Maar we kijken altijd naar wat voor jou het beste is.

Ja, vaak kan je in de kantine eten kopen. Dit is iedere keer iets anders. Leerlingen die het vak koken gekozen hebben, maken bijvoorbeeld broodjes, soep, nasi of andere lekkere gerechten. Die kan je voor een klein bedrag kopen. Ook verkopen we pakjes drinken. Arkelstein is een gezonde school, dus we verkopen geen snoep of chips of blikjes drinken.